F.A.Q.

Секция въпроси и отговори

Уважаеми клиенти,
Уважаеми родители,

Ако имате въпрос, чийто отговор не намирате на сайта ни, можете да ни пишете чрез формата за обратна връзка в секция „Контакти” или на имейл адрес: yumyumbio@abv.bg.

По-долу сме отговорили на по-често срещаните въпроси.

Всички използвани продукти ли са био?

В стремежа си да отговорим на изискванията на всички клиенти и за да запазим разумни цени, предлагаме два вида менюта - стандартно, в което гарантираният процент на био съставките е 85% и 100% био меню, в което всички продукти са от сертифицирани производители.

Надяваме се, че пазарът на органични храни ще продължи да се развива динамично, а асортиментът на храни от местни производители - ще се разширява, за да успеем да отговорим в максимална степен на изискванията Ви.

Стараем се да работим директно с местни производители. Примерно, при избора на плодове и зеленчуци купуваме продукцията на „Амитица”, Моравско село и „Гимел”. Липсващи продукти допълваме от специализираните био магазини като Балев Био Маркет или щандове в магазините от търговската мрежа, които продават био продукти от внос.

Използваните продукти без био сертификат отбелязваме със звездичка на етикетите на храните.

Защо на сайта не са качени сертификатите на всички фирми-доставчици?

Поради голямото количество използвани продукти от различни фирми, на този етап нямаме техническа възможност да качим всички сертификати. В секция "Използвани продукти" има линкове към сайтовете на основните ни доставчици. На тях може да намерите сертификатите им, както и необходимата информация за всеки отделен продукт.

Защо в стандартното меню (85% био) не се използва био месо?

Към момента в България няма сертифицирани производители на био месо, освен „Дивата ферма”. На местния пазар има ограничен внос на био месо (основно от Германия, Гърция и Италия), но цените му са многократно по-високи от конвенционално отглежданото. Например цената на килограм био пилешко филе е между 59.00 и 72.00 лв., докато в повечето магазини ще намерите килограм конвенционални пилешки гърди или филе на многократно по-ниска цена.

За да направим това меню достъпно за по-голям брой потребители в стандартното ни меню приехме да работим с доставчици, които гарантират произхода на продаваното от тях месо.

Каква е гаранцията, че храните с етикет био, които давате на детето си, наистина са с органичен произход?

Сертификацията на един продукт като био храна отнема около 3 години. Впоследствие постоянно се осъществяват непрекъснати проверки на вече сертифицирания продукт. Най-често се вземат и анализират стоки директно от търговската мрежа, без знанието на производителя.

По отношение на зеленчуците и плодовете, обикновено се вземат проби не само от самия продукт, а и от почвата, на която се отглежда.

Едно и също ли е био и домашно краве мляко, сирене, кашкавал, яйца?

Единствено за продукти, които притежават био сертификат може да се гарантира, че имат биологичен произход.
Домашните яйца и млечни продукти от пазара обикновено са с неясен произход. Спорно е, при какви условия са отглеждани животните, нито пък потребителят има гаранция за хигиенните условия, при които са добити и обработени храните.

Съществуват няколко международни и организации, функциониращи на регионално равнище, които извършват био сертификация на продукти, на ястия, но не сертифицират ЗАВЕДЕНИЯ, КУХНИ и др. подобни. Като цяло критериите им за качество не се различават особено, но всички се позовават на Регламент (ЕО) № 834/2007 на Съвета от 28 юни 2007 г. и Регламент на комисията (ЕО) № 889/2008 от 5 септември 2008 г.
Source:


06 септември
Разгледайте профила на Ям-Ям Био
This article has been read 2359 times.


В БЪЛГАРИЯ NAHOTEL.BG LEGE.BG
ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 Sofia-catering.com
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без споменаването на сайта.
Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните кетъринг фирми.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук